Nedonošenčki zaostajajo

Verjetno ste vsi že slišali, da nedonošenčki zaostajajo, pri 2-3 letih pa naj bi ujeli svoje vrstnike. Marsikdo nas ob prihodu nedonošenčka želi celo potolažiti s tem da »saj ne bo preveč zaostajal, saj bo hitro ujel vrstnike«.
Ko sem to prvič slišala, mi je po glavi odzvanjala samo ideja, da moj otrok zaostaja. Takoj sem imela najbolj črne misli o tem, ali bo sploh kdaj normalno sedel, hodil, govoril. Kot novopečena zaskrbljena mama so moje misli odtavale še veliko bolj v prihodnosti in sicer ali bo lahko normalno izdeloval osnovno šolo, ali bo lahko šel na faks, ali se bo s službo lahko sam preživljal…). Če bom imela srečo, bo pa zaostajal samo 3 leta. Pa veste, kaj je s tem mišljeno? Zaostajanje se v tem primeru navezuje na kronološko starost. Več o računanju starosti nedonošenčka si lahko ogledate na tej povezavi.

S tem želijo ljudje povedati, da bo nedonošenček pri 2-3 letih ujel svoje vrstnike, s čimer imajo v mislih tiste dojenčke, ki so se rodili v istem mesecu, kot nedonošenček. Šele ko sem to odkrila, sem se pomirila.

Moj sin se je rodil septembra, moral pa bi se decembra. Medtem ko so njegovi septembrski vrstniki na svet prišili s 3-5 kg in 50 cm, je moj sin tehtal 990 g in meril 35 cm. Medtem ko so tem vrstnikom v trebuščku dozoreli vsi organi, so se mojemu sinu še razvijali in je ob rojstvu potreboval razne cevke in ostalo opremo, ki ga je ohranjala pri življenju.

Ko so septembrski vrstniki pri 6 tednih starše razveselili s prvim nasmehom, se je moj borec ravno znebil kisika in je tehtal že 1,5 kg. Ko so septembrski vrstniki že pasli kravice, je moj borec osvajal sesalni refleks, da bi se naučil piti po flaški in bi lahko odšel domov.

Ves čas mora imeti v mislih, kdaj bi se nedonošenček moral roditi. Ne pozabimo, da se je zaradi prezgodnjega poroda moral razvijati v inkubatorju, namesto v trebuhu. Ko se je rodil, je še naprej rastel in decembra dosegel mere, težo in ostale razvojne sposobnosti donošenega dojenčka.

Laično so zato zame decembrski otroci njegovi vrstniki. In veste kaj, mislim da on prav nič ne zaostaja, ampak še prehiteva. Ko so decembrski otroci cuzali prst v maternici, je moj sin že sam pil po flaški. Pa recite, da ni napreden?

Kot me je pomirila nevrofizioterapevtka torej nedonošenčki NE ZAOSTAJAJO v dejanskem pomenu besede, razen če imajo kakšne možganske okvare oziroma druge zdravstvene težave, ki vplivajo na razvoj. Kot vsi drugi otroci, se od takrat, ko bi se morali roditi dalje, torej glede na korigirano starost, razvijajo po svoji krivulji.

Nedonošenčki zaostajajo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.