Starost nedonošenčka? kronološka ali korigirana

korigirana starost ali kronološka?

Odgovor na vprašanje, koliko je star moj nedonošenček, je vse prej kot enostaven. Vsakič, ko mi nekdo zastavi to vprašanje, sem rahlo v zadregi. Zakaj?

Otrok je kronološko star 7 mesecev (rodil se je pred 7 meseci, septembra), korigirano pa 4 mesece (roditi bi se moral pred 4 meseci, decembra). Visok je toliko, kot so v povprečju visoki 4-mesečniki, tehta toliko kot povprečen 4-mesečnik oziroma še malo manj, ker je bolj suhljate postave. Razvojne mejnike osvaja točno takrat, kot ostali dojenčki, ki so trenutno stari 4 mesece. Je bil pa že večkrat cepljen in smo s cepljenjem pri dejanskih 6 mesecih opravili za nekaj časa. Naslednji teden bomo praznovali 7. mini svečko. Cela zmeda, kajne?

Pri odgovoru, koliko je nedonošenček star, je torej pomembno kdo oziroma zakaj to sprašuje. Namreč, rast višine in teže se gleda po korigirani starosti, prav tako se po korigirani starosti pričakuje osvajanje razvojnih mejnikov (prvi nasmeh, pasenje kravic, obvladovanje glave, dviganje nog, obračanje na bok, trebuh ali hrbet, sedenje, hoja …). Glede cepljenja strokovnjaki svetujejo, da se načeloma izvede upoštevajoč kronološko starost. Več o cepljenju si lahko preberete v priročniku. Glede uvajanja goste hrane pa so mnenja zelo različna – nekateri strokovnjaki svetujejo po kronološki, drugi po korigirani starosti, tretji nekje vmes.

Kadar pa o starosti sprašuje nekdo na cesti, sploh ne vem, kaj odgovoriti. Če rečem, da je star 7 mesecev, me čudno gledajo, ker je zelo majhen in še vedno v popolnoma ležečem položaju, skratka zelo dojenčkast. S 5,5 kilogrami bi šlo lahko tudi za velikega novorojenčka, vsekakor pa ne za 7 mesečnika. Obratno pa če odgovorim, da je star 4 mesece, ljudje čudno pogledajo in sprašujejo kako je to možno, če pred 5 meseci nisem imela več trebuha. Da so imeli v spominu, da sem rodila že prej. Sedaj sem se navadila, da odgovorim nekaj v stilu: »dejansko je star 7 mesecev, moral bi pa biti 4 mesece«. Do konca se je razvil v inkubatorju, namesto v trebuščku.

Nedonošenčki imajo tako kar dva rojstna dneva – takrat ko so se dejansko rodili in takrat, ko bi se morali roditi.

Za boljše razumevanje korigirane in kronološke starosti prilagam sliko – 3 meseci korigirano (cca 5200g) vs. 3 meseci kronološko (cca 2700 g)

Korigirana starost ali kronološka
korigirana starost/kronološka starost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.