Literatura in povezave

Za starše, ki bi si želeli prebrati vse o nedonošenčkih, je na voljo priročnik Vaš nedonošenček (več o priročniku si lahko preberete na tej povezavi), ki ga je pripravilo Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Gibanje

Če iščete knjigo o razvojno gibalnih vajah, priporočam knjigo Z gibanjem do kakovostnega gibalnega razvoja avtorice Špele Gorenc Jazbec. V tej knjigi boste našli gibalno razvojne vaje, katerih izvajanje je zelo pomembno za gibalni razvoj dojenčka. Z besedilom in v slikah so prikazane vaje za 3 različna obdobja in sicer od enega meseca starosti do dojenčkovega obračanja, od obračanja do kobacanja in samostojnega posedanja ter od kobacanja in posedanja do samostojne hoje. Knjiga je v osnovi namenjena otrokom brez težav v gibalnem razvoju, nekatere pa so uporabne tudi za tiste s težavami. V primeru, da ima vaš otrok razvojno gibalne težave, je prvi naslov za vprašanja glede gibalnih vaj razvojni pediater oziroma razvojni fizioterapevt.

Uvajanje goste hrane

Glede uvajanja goste hrane oziroma dojenčkove prehrane nasploh, dietetik na pediatriji svetuje knjigo Dojenčki za mizo avtorjev Rebeke Mahorič in Iztoka Jančarja. V knjigi boste našli nasvete o zdravi prehrani po najnovejših pristopih. Predstavljene so vrste prehrane zdravega dojenčka, prehrana dojenčka z alergijo na hrano in dojenčka s celiakijo, pojasnjene so količine živil in obrokov v prvih treh mesecih uvajanja čvrste hrane, dodajanje vitaminov in mineralov, na koncu knjige pa je predstavljen seznam več kot 600 receptov za dojenčka.

V nadaljevanju objavljam dostope do uporabnih videoposnetkov:

Objavljam še uporabne brošure, zloženke oziroma nasvete:

  • Zakaj naj dojenček “pase kravice” na tej povezavi
  • Dojenček – kako ga pestujemo in se ukvarjamo z njim na tej povezavi
  • Preprečujmo širjenje nalezljivih bolezni – priporočila za starše na tej povezavi