O nedonošenčkih

V Sloveniji se vsako leto rodi približno 1400 nedonošenčkov. Za celovite informacije o nedonošenčkih staršem predlagam, da si kupite priročnik z naslovom Vaš nedonošenček. Pripravilo ga je Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Priročnik so pripravili zdravniki – porodničarji in pediatri, medicinske sestre, fizioterapevtka in psihologinja, ki se že celo kariero ukvarjajo z nedonošenčki in vam bodo najbolje znali pomagati pri odgovorih na vsa vaša vprašanja.

Značilnosti nedonošenčkov

V priročniku lahko najdete skoraj vse kar vas zanima o prezgodnjem porodu in značilnostih nedonošenčkov. Lahko si preberete o pogostih težavah nedonošenčkov (ranljiva koža, hujšanje, vzdrževanje telesne temperature, zlatenica, dihalni premori, upočasnjen srčni utrip, pomodrevanje, slabokrvnost, okužbe…). Prav tako pišejo o težjih boleznih nedonošenčkov (dihalna stiska, dihalni premori, kronična pljučna bolezen, odprt Botallov vod, nekrotizantni enterokolitis, retinopatija, možganske krvavitve, krči, cerebralna paraliza, hude okužbe…).

Razvoj nedonošenčka

V njem boste našli tudi odgovore na vprašanje, kakšno bo napredovanje nedonošenčka in o razvoju njegovih možganov. Pa o tem, kaj lahko pričakujete glede na to, v katerem tednu je bil vaš nedonošenček rojen. Spoznate se lahko tudi z oddelkom za intenzivno zdravljenje novorojenčkov (EINT), da boste lažje razumeli tamkajšnje dogajanje, aparate in opremo ter si znali razložiti alarme, ki so stalno prisotni na EINT.

Handling nedonošenčka

Priročnik ponuja tudi navodila za položaje, dotike in pravilno ravnanje z nedonošenčkom. V njem si lahko preberete o razvoju prezgodaj rojenih otrok in o nedonošenčkovem vedenju doma (spanje, jok, telesna temperatura, refluks, težave z dihanjem, zdravljenje s kisikom na domu, hranjenje otroka po sondi…). Tema priročnika je tudi cepljenje pri nedonošenčkih in skrb za prezgodaj rojenega otroka po odpustu iz porodnišnice. V priročniku boste našli tudi odgovore na vaša vprašanja glede prehrane nedonošenčkov.

Na tej spletni strani se zato ne bom poglabljala v razlago zdravstvenih vprašanj, saj to temo prepuščam strokovnjakom, ki so napisali ta priročnik in jim popolnoma zaupam.

Nakup priročnika Vaš nedonošenček

Priročnik lahko kupite na EINT osebno oziroma pri Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom po ceni 10 EUR. Glede naročila in plačila lahko kontaktirate društvo, kontaktni podatki so na tej povezavi.

Učno gradivo Nedonošenček

Več o nedonošenčih pojasnjuje tudi učno gradivo, ki ga najdete na tej povezavi.