2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu

2. april je svetovni dan zavedanja o avtizmu 🥳! Nedonošenčki spadajo v rizično skupino, zato želimo tudi na tem profilu podpreti vse, ki se v življenju srečajo z avtizmom in ozavestiti tiste, ki o avtizmu še ne vedo veliko.

V nadaljevanju si lahko preberete izpoved mamice Matevža, ki ima Aspergerjev sindrom: “Ko enkrat izveš diagnozo, je to olajšanje. Ker veš, kaj je z otrokom, ker veš, kako delati z njim. Ni pa prijetno, ko ti specialna pedagoginja reče, da bo šel tvoj otrok v posebno šolo. Jaz sem čutila, da moj otrok ni za tja – šole s prilagojenim programom so super, ampak čutila sem z vsem bitjem, da to ni za mojega otroka.

Odločila sem se, da ga bom spravila skozi redno osnovno šolo in temu posvetila veliko svoje energije in časa. Prva dobra odločitev je bila, da smo prestavili vpis za eno leto, druga pa, da smo ga dali v podružnično šolo s približno 50 otroki. Sprejemali so ga takega, kot je in fant se je lahko socialno in čustveno razvil. In ko je prišel čas za prehod na matično šolo, je šlo bolj gladko od pričakovanega.

Ocene? Na koncu leta prav dober uspeh, toda ocene niso nič v primerjavi z dejstvom, da imamo najstnika, ki je samozavesten, ima prijatelje, zelo rad hodi v šolo in razen priprav na teste samostojno skrbi za šolsko delo. Zdi se mi, da če otroku zaupamo, nas bo presenetil na najboljši možen način.” Matevževa mami/Matthew’s Mom (kot zanimivost, Matevž govori angleško kot native speaker – še ena lastnost avtistov. Tuji jezik mu gre neprimerljivo boljše kot slovenščina 😁)

O dogodkih ob tem dnevu si lahko preberete na tej povezavi: https://www.zveza-avtizem.eu/2022/03/28/2-april-svetovni-dan-zavedanja-o-avtizmu-zakaj-se-potrebujemo-ta-dan/

svetovni dan avtizma
Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.