Nika, 27. teden, 1235 g in 37 cm

Sem Nika Škof, stara 22 let. Moja borba za življenje se začne že v maminem 24. tednu nosečnosti, ko ji je odtekla voda. Takrat so jo obdržali v Ljubljanski porodnišnici in ji odredili strogo ležanje v postelji, tako je bilo naslednje tri tedne. Doma sta jo čakala mož in sin star 4 leta, ki sta jo občasno hodila obiskovati, prav tako so prihajali na obisk tudi njeni starši. Njen oče je zbolel za bakterijo, imenovano Ekoli, ki jo imamo vsi ljudje v telesu. Nevarna postane, če pride v kri in ravno to se je zgodilo – moji mami je njen oče prenesel bakterijo. Ker mami ni imela več plodovnice, sem bakterijo dobila tudi jaz.

Dne 8.4.1999, večer pred porodom, je mami dobila visoko vročino. Ponoči so ji jo skušali zbiti, a neuspešno. Naslednje jutro jo je pregledal urgentni zdravnik in odredil urgentni carski rez, saj sva bili obe z mami v življenjski nevarnosti.

Tako sem se 9.4.1999 ob 7:22 rodila borka Nika v 27. tednu nosečnosti. Tehtala sem 1235 gramov, majhna sem bila le 37 centimetrov. Dali so me v inkubator, okoli mene so bile številne cevke, ki so me ohranjale pri življenju. Ampak Nika se ni predala! Z mami sva odšli domov, ko sem bila stara 2 meseca. Še vedno sem potrebovala kisik, zato sem ga imela tudi po prihodu domov.

Vodena sem bila v razvojni ambulanti, obiskovala sem nevrofizioterapijo, delovno terapijo, logopeda. Kmalu so ugotovili, da imam cerebralno paralizo.

Hodila sem v vrtec. S 6. leti sem šla normalno v šolo, v CIRIUS Kamnik, v enakovredni izobraževalni standard in uspešno zaključila osnovno šolo. Tudi 4-letno srednjo šolo sem naredila v Kamniku, smer administrator. Sedaj sem v programu (post)rehabilitacijski praktikum, kjer se pripravljamo na življenje izven šole. V Kamniku imamo tudi terapije.

Za mobilnost uporabljam električni voziček. Sem zelo komunikativna, kompromisna. Rada imam adrenalin, zabave in sem nasmejano dekle. Zelo rada hodim na izlete, sprehode, po nakupih, koncerte itd. Takoj sem zraven pri kakšnih “lumparijah”. Vedno sem odprta za kakšno novo izkušnjo. Skratka sem dekle, ki se ji mora dogajati.