Brezplačni medicinski pripomočki

Medicinski pripomočki so sredstva potrebna za zdravljenje ali medicinsko rehabilitacijo. Pravico do medicinskih pripomočkov določata Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Brezplačni medicinski pripomočki pripadajo nedonošenčkom s težavami v razvoju.

Na tem mestu bi želela izpostaviti, da brezplačni medicinski pripomočki niso darilo ob rojstvu nedonošenčka, kot to včasih starši narobe razumejo. So pripomočki, ki jih zdravstveno zavarovanje krije za tiste nedonošenčke, ki imajo zdravstvene težave.

Medicinske pripomočke predpiše specialist, torej razvojni pediater, ki se o tem praviloma posvetuje z otrokovim fizioterapevtom. Ta naj bi vašega otroka najbolje poznal kar se tiče gibalnih sposobnosti. Terapevt oceni, ali ima dojenček tako hude težave, da je potrebno intenzivno delo tudi doma. Brezplačni medicinski pripomočki tako načeloma načeloma ne pripadajo tistim, ki so rojeni v višjih tednih gestacije in se pri njih ne pričakuje razvojnih težav. Prav tako se pripomočkov načeloma ne predpisuje tistim, ki se pridejo v razvojno ambulanto “le pokazati” oziroma ki obiskujejo fizioterapijo zelo redko ali pa je celo ne, ker razvojni pediater oceni, da to ni potrebno.

Seznam medicinskih pripomočkov obsega veliko število različnih pripomočkov, najpogosteje pa se nedonošenčkom predpiše:

  • terapevtska blazina za otroka z motorično prizadetostjo
  • terapevtska žoga za otroka z motorično prizadetostjo
  • terapevtski valj za otroka z motorično prizadetostjo
  • terapevtska gibalna deska za otroka z motorično prizadetostjo